Не, това не е историята на макароните, които приготвяме за

...
 Не, това не е историята на макароните, които приготвяме за
Коментари Харесай

Сладката история на френските макарони

 Не,  това не е историята на макароните, които подготвяме за закуска на децата. Днес ще прелистим страниците на старите книги, с цел да открием по кое време се заражда концепцията за френските макарони. Приключението стартира преди епохи, ангажира кулинарното въображение на монахини, притегля погледа на една подла френска кралица и става ентусиазъм за френските сладкари. Названието на френските макарони идва от италианската дума ammaccare – „ разрушавам “. Така е направена връзка със самия развой на основаване на десерта, чиято съществена съставна част са натрошените на прахуляк бадеми. Според енциклопедията Larousse Gastronomique за първи път десертът „ макарон “ се загатва през далечната 791 година като част от готварските практики в един манастир. По-вероятна е обаче теорията за популяризирането на сладкото прелъщение от рисковата и подла френска кралица Катерина Медичи, която била любителка на изтънчените гозби.

 Легендата споделя, че френските макарони навлизат във Франция, най-рано през 1533 година, с помощта на изтънчения усет на кралицата и уменията на нейните сладкари. По това време тя е омъжена за Анри II. Два века и половина по-късно, през 1792 година, две монахини – Маргарита и Мери-Елизабет, от Ордена на кармелитите стартират да пекат и да продават френски макарони по времето на Френската революцията. Те желали да поразчупят строгото меню на монахините, само че също по този начин и да припечелят нещо в помощ на Ордена. Начинанието им печели прозвището „ макаронените сестри “.

 По  това време монахините приготвяли елементарна композиция от смлени бадеми, яйчени белтъци и захар. Не се слагали аромати, нито заряд. Френският макарон представлявал 100% бисквитка. По-късно сладкари стартират да го овкусяват с ликьор, конфитюр и подправки. До момента, в който не придобива актуалния си тип. Мястото е сладкарница Ladurée в Париж. В началото на 20 в. Пиер Дефонтан взема решение да съедини две бисквитки и да ги слепи с шоколадов ганаш. Така се ражда класическата рецепта за френски макарони.

 В наши дни родното място на десерта – Ladurée, продължава да се радва на фенове. Сладкарници са открити в разнообразни градове в целия свят, като от няколко години френските макарони се радват на огромна известност в Съединени американски щати, Канада и Япония. Те постоянно се употребяват като опция на обичайни дарове, да вземем за пример на великденските шоколадови фигурки.

Защо макароните са кръгли?

 Има легенда към формата им. Монах, който имал навика да меси тестото гол до кръста, един път, паднал от безсилие и оставил диря от пъпа си върху тестото. Оттогава макароните били с кръгла форма. Забавна легенда, чиято меродавност не е потвърдена. Най-популярните през днешния ден типове са: малинови, ягодови, шоколадови и ментови.

 Целувката: Производството се състои от три стадия. При първият се смесват бадемовото брашно и пудрата захар до приемането на хомогенна примес. При втория се получава по този начин наречената италианска целувка „ меренге “ и при последния сместта се слага във сладкарските формички и се оставя да отпочине преди изпичане. В домашни условия може да се употребява пулверизатор за изработката на дребни кръгчета върху тава, покрита с хартия за печене.

 Крем: състои се от плодово пюре без добавена захар или крем, изработен с хранителни багрила и естествени аромати.

 Слепването: прави се на ръка, което разрешава избора единствено на здравите формички, тъй че резултатът да е хубав и на тип, освен на усет.

 Препоръка: да се съхраняват в ледник 5 до 7 дни и оставят за 15 минути при стайна температура преди дегустация.

Инфо: www.chezfefe.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР